Objectius

 

El projecte LIFE EBRO-ADMICLIM planteja accions pilot de mitigació i adaptació al canvi climàtic al Delta de l’Ebre (Catalunya, Espanya), una zona molt vulnerable a la pujada del nivell del mar i a la subsidència. Es planteja un enfocament de gestió integrada de l’aigua, del sediment i dels hàbitats (arrossars i zones humides), amb l’objectiu múltiple de:

– Optimitzar l’elevació del sòl.

– Reduir l’erosió de la costa.

– Augmentar l’acumulació (segrest) de carboni al sòl.

– Reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH).

– Millorar la qualitat de l’aigua.

En altres paraules, la idea és gestionar conjuntament les aportacions de matèria inorgànica (sediment) i orgànica (matèria vegetal) del sòl, amb l’objectiu d’optimitzar els processos d’acreció vertical (formació de sòl) i de descomposició de la matèria orgànica (emissions de GEH) als arrossars i als aiguamolls artificials. Aquest tipus d’aproximació no s’ha aplicat fins ara a la Unió Europea, i és clarament innovadora a escala internacional.

Les principals accions pilot d’adaptació estan orientades a l’aportació de sediment del riu Ebre cap al Delta. L’objectiu és demostrar la viabilitat de restaurar el flux de sediment de forma permanent, tant des d’una planta potabilitzadora d’aigua de l’Ebre (Consorci d’Aigües de Tarragona, (CAT)) com des dels embassaments del tram final del riu, pel que es requereix en primer lloc disposar d’una bona avaluació de la capacitat del transport del riu i dels canals.

Les accions pilot als arrossars i als aiguamolls estan orientades a optimitzar les emissions de GEH, al segrest de carboni i de nutrients, i a augmentar l’elevació del sòl.

Els resultats serviran per a establir les directius de programa de mesures d’adaptació i mitigació,especialment dirigides al sector arrosser. Una millora en les taxes d’emissió de GEH i de segrest de carboni a través d’un canvi en les pràctiques de gestió (per exemple, una gestió més eficient de l’aigua) poden representar una millora significativa que es podria aplicar a altres zones humides costeres i arrossars de la Unió Europea.

Powered by Plàncton, Divulgació i Serveis Marins & Globals Alls right reserved 2014 © | Nota legal | Admin