- B1.- Prova pilot d’injecció de sediments a la xarxa de canals de reg del Delta de l’Ebre
- B2.- Prova pilot d’injecció de sediment al tram final del riu Ebre
- B4.- Optimització de les emissions de gasos d’efecte hivernacle dels arrossars
- B5.- Avaluació de l’aportació de sediment sobre la producció d’arròs
- B6.- Avaluació de les zones vulnerables a la subsidència i a la pujada del nivell del mar
- B7.- Elaboració del Pla d’Acció Climàtica del Delta de l’Ebre
Nom
B3.- Optimització del funcionament de dos filtres verds
Antecedents
Els filtres verds, coneguts també com a aiguamolls construïts o aiguamolls artificials, són filtres biològics que permeten millorar la qualitat de l'aigua en reduir la quantitat de nutrients i contaminants que aquesta porta. Aquests ambients també són grans productors de vegetació aquàtica que acumula carboni i atrapa el sediment. Així doncs, els filtres verds poden ser utilitzats com a embornals de carboni i, en ser grans productors de biomassa, guanyar elevació (acreció vertical) del terreny per compensar la pujada del nivell del mar i la subsidència. Dins del Pla Integral de Protecció del Delta de l'Ebre (PIPDE) es van construir dos filtres verds amb l'objectiu de millorar la qualitat de l'aigua provinent dels arrossars. Aquests filtres verds, però, encara no disposen d'un pla de gestió que optimitzi el seu funcionament.
Objectiu
L'objectiu d'aquesta acció és posar els filtres verds en funcionament i optimitzar no només la captura de nutrients i contaminants sinó també la generació de sòl (acreció) i el segrest de carboni.
On
Als dos filtres verds, "Illa de mar" i "Embut", que es van construir en dos antics arrossars del Delta. El filtre «Illa de mar» està situat a l'hemidelta nord i el filtre de «Embut» es localitza a l'hemidelta sud.
Quan
Entre els mesos d'abril-maig i novembre-desembre del 2015, 2016 i 2017
Resultats Esperats
Saber quins són el nivell i la taxa de renovació de l'aigua òptims per aconseguir que aquests filtres verds generin el màxim d'acreció orgànica i presentin la major taxa de segrest de carboni, sense que disminueixi la seva capacitat de millorar la qualitat de l'aigua.

Powered by Plàncton, Divulgació i Serveis Marins & Globals Alls right reserved 2014 © | Nota legal | Admin